Hard İK

Hukuk öğrencilerinin CV’si

Avukatlık stajı için başvuru mevsimi geldi. Hem yasal, hem yaz stajları.

Yıllardır alışkanlık olmuştu, Hukuk Kulübü beni davet eder, ben de CV nasıl hazırlanır anlatırdım.

Söz uçar. Ama şimdi bu kalacak:)

**

1- CV şablonu. Evet, hazır bir form bulun Google’dan. Bakın, düşünün, beğenin işte. Sade, kolay okunur olsun. Kendiniz tasarlamaya kalkmayın. Gerekirse beğendiğiniz şablonlar arasında seçim yapmak için birkaç kişiden görüş alın.

2- Mesleki amaç bölümünü -isterseniz- ciddiye alın (yasal stajyer adayları için tabii). Şart değil ama yapacağım diyorsanız, önce şunu kendinize cevaplamanız lazım: Ayırt edilmenizi sağlayacak ne sözünüz olabilir? Gerçek örnekler: Birisi, lisedeki basketbol şampiyonluğunda takım kaptanlığını söylemişti. Birisi, iki anadilinden bahsetmişti. Birisi, sıradışı BT (bilişim teknolojisi) bilgisini anlatmıştı, uygulama yazacak kadar kodlama biliyordu. Birisi, çift anadal yaptığını ve gerekçelerini anlatmıştı. Bunları bir amaca bağlayın: Araştırma yapmak istediğiniz alan.. mesleğinizde kullanabileceğiniz bir yetenek..

Söylemeye değer bir sözünüz varsa, bunu bir video CV ile yapmanızı da öneririm. Uygulamaları var, kolay. Geleceğin avukatının kendini nasıl ifade ettiğini bir link’e tıklayarak görmek ilginç olabilir.

3- Profilinizin ne tür bir büroya uyduğunu tahmin ediyorsunuzdur. Şayet hedefiniz ‘law firm’ tarzı bir yerse, ilk yapılacak şey İngilizce seviyenizi IELTS veya TOEFL’la belgelemektir. Asla kendi değerlendirmeniz olmaz. Önceden varsa, iki yıldan eski olmamasına bakın.

4- GPA, hem tek başına bir eleme sebebi değil, hem çok önemli. Sınavlar bitmemiş dahi olsa, o âna kadarki not ortalaması gerekli. Dikkat edin, tahminî demedim, gerçek dedim.

5- Daha önce nerelerde yaz stajı yaptığınız önemli. Bazı bürolar okul gibi. İlginç buluyorsanız, stajdaki çalışmalar da bir ek açıklama olabilir.

6- Moot Court’lar önemli; ama o kadar çeşitlendi ki, hangisi olduğunu ve ne aşamaya kadar geldiğinizi anlaşılır bir şekilde belirtmelisiniz.

7- Erasmus, bazen yararlı, bazen o kadar önemli olmayabiliyor. Nerede yapıldı, hangi dersler alındı, hangileri sayıldı belirtin; mülakatı yapan düşünsün konuşmaya değer olup olmadığını.

8- Bir hocaya gönüllü asistanlık yaptıysanız, size neler yaptırdığını anlatın.

9- Hukukta okuyanlar arasında çok az rastlıyorum ama yandal özellikle ayrıntılı belirtilmesi gereken bir konu.

10- Blogunuzda, büroların veya okulların web sitelerinde yayımlanmış araştırmalarınız, yayımlanmamış ‘paper’larınız başlığıyla CV’de yer almalı.

11- Pro bono çalışmalarınız, STK etkinlikleriniz, ilgi alanlarınız.. bunlar size kalmış.

12- Bazı şablon CV’lerde, beceriler, yetkinlikler gibi bir bölüm oluyor; bunun bizde anlaşıldığını ve önem verildiğini sanmıyorum. Hatta ‘dolgu’ olarak görüldüğü için irite edici bile olabiliyor.

13- Staj başvurularında kimse referans istemez, gerek yok.

Birkaç püf noktası:

• Puntoya dikkat, standartın altına inmeyin. Arial veya Times New Roman kullanın.

• Tek sayfa, en fazla iki sayfa olmalı. Daha fazla değil.

• Fotoğraf konusu tartışmalı. Size kalmış. Olacaksa, ne biyometrik, ne Facebook PP’si gibi olmalı. Hassas konu.

• Hobinizden bahsedecekseniz klişe olmasın! Yoksa yoktur. Kitap okumak, seyahat etmek, sinema-tiyatro hobi değildir.

• Kimse sizden bu aşamada uzmanlık alanınızı seçmiş olmanızı beklemiyor ama şunu da unutmayın: Herkese ‘Corporate’, ‘M&A’, ‘Banking&Finance’ yapacak kadar iş yok.

Stajyer başvurusu için hazırlanan CV, temel düzeyde LinkedIn formatı gibi bir şeydir. Belli şeylere bakılır, kimseyi ikna etmek için değildir. Onun için gerçekliği ve işlevi önemlidir, o kadar.

Yorumunuz var mı?